lauantai 24. elokuuta 2013

lankaleikki


 
Kun 'Lankaleikin' kirjajulkkarit viikko sitten pidettiin, olin harmillisesti parin korttelin päässä tapahtumapaikalta. Titityyhyn oli vain lapsen tylsistymisen mittainen matka, joka on näemmä pidempi kuin matka Kuopiosta Jyväskylään, mutta meillä oli tyttären kanssa niin mukavaa, etten halunnut ottaa riskiä vaan jätin oman juttuni suosiolla väliin. Niinpä kävin katsastamassa kirjan vasta nyt. Yritin olla vähän vastahankaan ja epäileväinen, mutta innossa olikin pitelemistä kun sain kirjan käsiini. Kokonaisen kirjan verran Veeraa! Mitähän siitä neulois? Siis ihan ensimmäiseksi? Ehtiikö sitä ensi talvena näiden lisäksi muuta tehdäkään?


Oikeasti ensi talvena on paljon muutakin tekemistä, mutta neulomista en silti aio jättää. Pitäähän ihmisen pukeutua! Ja mihin sitä neulojan sielun omaava ihminen pukeutuisi, ellei itse neulomiinsa? Tässä kirjassa on monta mallia, jotka haluaisin neuloa, ja joihin haluaisin myös pukeutua. Ja joihin voisin kuvitella pukeutuvan myös sellaisten ihmisten, joille vaatteen käsityömäisyys, ainakaan se perinteisin, ei välttämättä ole erityisesti positiivinen asia. Ja se on aika hienoa se. Tosin monesti harmittelen, että käsityögenren ulkopuoliset eivät taida edes ymmärtää tekemiseen sisältyviä mahdollisuuksia. Saati sitä, miten paljon massatuotanto niitä typistää.


Tämän kirjan malleissa käsityömäisyys saattaa juontua paljon käytetyistä arkisista ainaoikeista neulepinnoista. Mutta ehdottomasti se juontuu myös tavasta, jolla malleissa hyödynnetään neuletekniikan mahdollisuuksia, esimerkiksi lyhennettyjä kerroksia. Se tekee neuleista moderneja, hauskoja ja vaatteena käyttökelpoisia.

 
Ja nykypäivänä moderniuskin voi olla muotokieleltään vanhanaikaista. Lyhyen pohdinnan jälkeen säveleni Lankaleikin suhteen ovat selvät, ja puikot saavat laulaa niitä sydämmen kyllyydestä!

11 kommenttia:

Emma kirjoitti...

Joskus se pari korttelia voi olla yhtä pitkä matka kuin Ivalosta Helsinkiin :D Jään jännityksellä odottamaan mitä tulevan pitää... Opettajatarta?

Minna kirjoitti...

Emma, joskus se tosiaan on niin pitkä. Ja sitäpä juuri, Opettajatarta.

siina kirjoitti...

Kiva, että kirja oli kuin olikin mieleinen!
Ihania malleja siinä tosiaan on, mutta mistä saisi aikaa?!

Krisse kirjoitti...

Kirja on kyllä upea. Täälläkin käydään sisäistä vuoropuhelua, mikä ensimmäisenä pääsee puikoille... :-) Ja katkaisee lankojen ostolakon!

Minna kirjoitti...

Siina*k, aikaa täytyisi tosiaan jostain taikoa lisää! Mutta kiehtova kirja, siinä on monta kiinnostavaa mallia. Nyt mietin jopa sen neulomista, jonka olkapäänappeja hieman vieroksuin. Langatkin taitais löytyä omista varastoista...

Krisse, lankojen suhteen mallit ovat niin herkullisia, että niiden valinta on jo ihan oma lukunsa! Mun oli helppo päättää se mistä aloitan, mutta mitäs seuraavaksi? Vaikeeta on päättää...

Kati kirjoitti...

Ehkä pakko tutustua tuohon(kin) kirjaan, vaikka suurin käsityöinto onkin pahasti hukassa. Ties vaikka löytyisi inspiraatio lopultakin. ;)

Minna kirjoitti...

Kati, jospa se into sieltä hiipisi takaisin juuri noiden kirjojen myötä :) Ei muakaan aina huvita, mutta silloin(kin) on kiva katsella ja fiilistellä. Lankaleikin kuvat ovat juuri sellaisia tunnelmallisia fiilistelykuvia.

piipadoo kirjoitti...

Kirja on kyllä ihastuttava! Ja mikä parempaa kuin paljon oikeaa ilman saumoja!
Minulla on puikoilla se nappikauluspaita (?), tosin nyt jännään riittääkö lanka, hihat vielä puuttuis...

-Piia

Minna kirjoitti...

Oletpas Piia ollut nopea! Onneksi lankaa löytyy lisää läheltä, jos se pääsee loppumaan. Oikea ja saumaton sopii mullekin hyvin, ja olen niin tykästynyt neulomaan ylhäältä alas kun voi sovittaa välillä. On helpompi tehdä ainakin mulle tarpeellisia muotoilujakin niin päin.

heini kirjoitti...

:) (innostukselle)

Minna kirjoitti...

Heini, :)