tiistai 20. elokuuta 2013

celestite omenatarhassa


Malli/Pattern: Celestite by Cecily Glowik McDonald
Lanka/Yarn: The Uncommon Thread Silky Merino Fingering (leaden)
Puikot/Needles: 3,5mm

Minun piti neuloa kahdesta silkkimerinovyyhdistä huivi, mutta lanka kerta kaikkiaan kieltäytyi huiviksi muotoutumasta. Se huijasi mieleeni ajatuksen yksinkertaisen, avonaisen 3/4-hihaisen takin neulomisesta. Sellaisen, joka lämmittää mukavasti kesäillan viiletessä. Hain kaksi lisää lankaa ja ryhdyin työhön. Neule valmistui elokuuhun, joka jo uumoilee syksyä. Näissäkin kuvissa sataa tihuuttaa, vaikkei sitä huomaa. Ja yht'äkkiä kepeä kesäneule ei tunnukaan niin ajankohtaiselta idealta.


Neuleen väri on ihana ja lanka muutenkin puhdasta luksusta. Ainoa harmin aihe oli se, että käsinvärjättyjen vyyhtien värisävyt saattavat vaihdella eri vyyhtien välillä. Häivyttääkseni värierot neuloin raitoja kahdelta kerältä. Lopputulos on halutunlainen, mutta kahden samanvärisen langan raidoittaminen ei todellakaan tehnyt neulomisesta erityisen nautinnollista. Tiheyteni poikkesi ohjeen suositustiheydestä, joten neuloin isomman koon mukaisilla silmukkamäärillä. Reunuksen neuloin kahteen kertaan: Ensin muotoilin sen ohjeen mukaan lyhennetyin kerroksin. Lopputulos ei kuitenkaan tuntunut omalta, joten purin reunuksen ja neuloin sen uudestaan täysleveänä. Samalla taisin skipata mallin varsinaisen jujun, mutta olkoon. Parempi se näin on. 


Sitten päästäänkin ongelmaosioon. Neule on mielestäni kaunis ilman kiinnitysmekanismeja. Joskus kaipaisin kuitenkin liepeiden lämpöä ympärilleni. Olen myös huomannut, että vaikka neule tuntuu muuten istuvan, olkalaukkua kantaessani se valuu ärsyttävästi selän puolelle. Nappilenkin voisi resoriin virkata ja napin ommella, tai hakaset. Mutta silloin sievä reunus rikkoontuisi. Ja jos siinä olisi nappi tai hakanen, tuntisin, että sitä on myös käytettävä.Puolimittaiset hihatkin tuntuvat arveluttavilta näin syksyä vasten, vaikka niiden sirous alunperin kiehtoikin. Ajatus pitkähihaisesta paidasta vajaamittaisten hihojen alla ei minua miellytä, ja säiden viileneminen on jo ehtinyt muistuttaa minua käytännöllisestä ja palelevasta puolestani. Pohdin siis yhä, kaipaako neule täyspitkiä hihoja ja/tai kiinnitysmekanismia, koska en haluaisi haudata sitä kaappiin kevättä odottamaan. Mutta tässä se nyt on, sellaisena kuin sen kuuluisi olla. Siis melkein.

14 kommenttia:

Tuuli P kirjoitti...

Kerrassaan ihana! Erityisesti väri kiehtoo suunnattomasti. En nälkisi muutoksen tarvetta :) Kovasti käyttöä vaan!!

Minna kirjoitti...

Kiitos Tuuli P. Väri on kyllä kertakaikkisen ihana! Jos en jatka hihoja, lanka riittäisi vielä huiviin...

Emma kirjoitti...

On se ihana, oi että. Miusta 3/4-hihat on kätevämmät kuin pitkät, neuletta ei tarvitse riisua tehdäkseen kotitöitä :)

MINNA kirjoitti...

Ihana väri ja malli. Itse en muuttaisi siitä mitään.

Minna kirjoitti...

Emma, tuohan oli hyvä huomio! Hihansuut eivät tosiaan ole tiellä. Ehkä sitä voisi värkätä vaikka ranteenlämmittimet jos alkaa palella.

MINNA, kiitos. Väri on tosiaan huikaiseva! Ja mäkin alan kohta uskoa ettei siihen tarvita muutoksia.

Tuija kirjoitti...

Hieno, kaunis ja kepeä neule minunkin mielestäni! Vielä tulee viimeistään ensi kesänä niitä ideaaliolosuhteita neulettasi varten. :)

MevrouwWalvis kirjoitti...

Nätti neule, ja näyttää istuvan sulle tosi hyvin! Mitä mieltä olet tuosta langasta? Kovasti tekisi mieli sitä kokeilla, mutta kiva olisi kuulla mielipiteitä:)

Minna kirjoitti...

Kiitos Tuija. Sehän se tässä, kun en malttaisi odotella ensi kesään :)

MevrouwWalvis, lanka on ihanaa! Olen livenä niitä hypistellyt, ja kaikki värit ovat tosi kauniita. Ainakin minun vyyhtini olivat tasalaatuisia, ei solmuja. Aika juoksevaa: 400m vyyhdissä ja tähän takkiin kului kolme vyyhtiä. Silkki tekee neuloksesta rentoa ja laskeutuvaa, blokatessa helma venähti reilusti. Mikä tässä neuleessa ei haittaa, ja huivissa on jopa hyvä juttu :(

Ingi kirjoitti...

Aivan ihana, varmasti kannatti tehdä kaikki korjaukset! Puolipitkistä hihoista itse kyllä tykkään, kiinnityksestä olen samaa mieltä, minäkään en osaa pitää takkia ilman sellaista.

Minna kirjoitti...

Kiitos Ingi. Kannatti kyllä muokata, nyt kun osaisi päättää kannattaisko tehdä vielä jotain lisää.

Mertsu kirjoitti...

Tosi kaunis ja värikin on upea. En muuttaisi mitään!

Mia kirjoitti...

Kaunis on takki ihan sellaisenaan! Minä pidän vajaista hihoista ja jakuista ilman kiinnitysmekanismeja. Solkia voi hyvin käyttää jakun kiinnittämiseen. Pakkaspäivän neuleet ovat sitten ihan eri juttu.

Maikki kirjoitti...

Tosi kaunis :) Ainuna en muuttaisi mitään, kesiähän tulee vielä :).

Minna kirjoitti...

Mertsu, kiitos!

Mia, ehkä irtosolki tai rintakoru ajaisi asian silloin, kun haluaa pitää jakkua kiinni. Mietin myös, venyttääkö nappi tai solki tuota etulievettä, enkä senkään vuoksi halaisi siihen mitään laittaa. Hihojen suhteen en ole aivan yhtä varma.

Maikki, kiitos myös sinulle. Tuleehan niitä kesiä, en vain halua tämä jäävän niitä odottelemaan :)