perjantai 16. elokuuta 2013

kun äiti paidan ompeli


Kumma juttu. Siiri ja Myyry ovat hahmoja, joita en lapsudestani muista. Jostain syystä minulla on silti tunne, että pitäisi muistaa. On se asia miten hyvänsä, kankaaseen painetut siirit ja myyryt ovat aika hellusia. Menin tilaamaan kangasta, vaikka kyse on trikoosta. Uskottelin itselleni että ompelen, vaikka salaa epäilin etten koskaan tule uskaltamaan. Vaan ompelinpa sittenkin! 


Malli: Fall Basic - raglanpaita (Ottobre 4/2013), 98 cm   
Kangas: Siiri ja Myyry-trikoo, PaaPii Design

Ja paita näyttää riittävän paljon paidalta ollakseen ensimmäinen ompelemani trikoopaita! Siis sellainen paita, jota jonkun olisi tarkoitus käyttää ihan ihmisten ilmoilla. Koska olen edelleen saumuriton, suristelin ompelukoneella. Löysin siitä jousto-ompelen, jonka kanssa elää. Käsialaa täytyy vain hieman harjoitella. Helmat tikkailin kaksoisneulalla. Se onnistui melko hyvin, mutta saumojen ylityksissä huomasin koneen hieman hermostuvan. Ja varmuuden vuoksi kuvasin paidan heti tuoreeltaan. Yöpaidalleni kävi nimittäin niin, että ihan hyvältä näyttänyt kaksoisommel levisi konepesussa, tikki ikään kuin venyi pituutta ja löystyi. Silloin tosin olin löysännyt langankireyksiä (näin taidettiin jossain ompeluryhmässä neuvoa). Nyt jätin alalangan silleen ja kiristin ylälankaa napinläpikireydelle (kolmoseen). Ompeleen pesunkestävyys jännittää silti.


Kaula-aukon ompelin kahteen kertaan. Aluksi kanttasin resorilla, kuten lehdessäkin on tehty. Eurokankaasta löytynyt paras mahdollinen resori on kuitenkin ihan kamala. Lisäksi kaula-aukosta tuli liian löysä ja se istui huonosti päällä. Leikkasin koko kantin pois, tein trikoonauhaa itse paitakankaasta ja kanttasin sillä uudestaan. Hieman parempi, vaikkei kaunis vieläkään. Hihansuissa on myös sitä kamalaa resoria, mutta niiden korjailulla en taida itseäni kiusata. 


Ompelin paidan orjallisesti lehden ohjeenmukaista työjärjestystä noudattaen. Aika monta kertaa sai vaihtaa kaksoisneulaa tavallisen tilalle. Pääntienkin kanttasin Ottobren oman ohjeen mukaan, mikä myös tuotti hieman ongelmia. Jälkeenpäin muistin, että internetin aarreaitasta löytyy myös tosimummon hyvä tutoriaali paidan ompelusta. Taitaa se sivu olla näytöllä auki ensi kerralla kun ompelen paidan.

7 kommenttia:

MINNA kirjoitti...

Mulla on myös ongelma kaula-aukon onnistumisen suhteen. Tahtoo lerpahtaa. Myös venyvät trikoot tuottaa tuskahikeä otsalle. Mutta periksi en suostu antamaan vaan jatkan harjoittelua. Hienon paidan ompelit! Tsemppiä ompeluun :0)

Minna kirjoitti...

Kiitos MINNA! Käyttökelpoisen ompelin, pakkohan siihen on olla tyytyväinen. Ja mihin ei ole tyytyväinen on vain todettava että ensi kerralla parempaa jälkeä :)

Mia kirjoitti...

Hieno paita on minustakin! Jatka vain harjoituksia. Vilkaisin myös tuon linkin, ja se vaikutti mainiolta työohjeelta. Jotta resorin sai kauniisti asettumaan pääntielle, sen on oltava 5-10% lyhyempi kuin pääntien pituus riippuen resorin venyvyydestä. Suoraan sanoen minäkään en ole saanut koskaan resoria kauniisti pääntielle asettumaan, ja siksi kanttaan pääntiet Ottobren ohjeiden mukaan, jos trikoovaatteita tehtailen.

Mia kirjoitti...

Niin ja ne resorit... Olen löytänyt laadukkaita resoreita Marimekon tehtaanmyymälästä. Ainakin ystävämyyntipäivinä niitä saa paketteihin niputettuina.

Minna kirjoitti...

Mia, kiitos. Resori oli lyhyempi, laskin 0,7 x pääntien mitan, mutta ilmeisesti se ei riittänyt. Tämä asia pitää kai hakea vaan näppituntumalla. Joten jatkan harjoituksia :)

pikkupippuri kirjoitti...

Aivan huippu ensimmäinen trikoopaita, tästä se alkaa! Sinulla on selvästi lahjoja trikoopuolelle.

Minna kirjoitti...

Pikkupippuri kiitos! Lahjoista en tosin tiedä, mutta intoa taitaa löytyä senkin edestä :)