keskiviikko 14. marraskuuta 2012

litää poppaa

 
"Aha, poppaa."
 
Aika-ajoin innostun värkkäämään aamupalaksi sellaista juomaa, jota nykyisin smoothieksi kutsutaan. Kun olin lapsi, puhuttiin muuten pirtelöstä. Tosin silloin pirtelöön laitettiin marjoja, jäätelöä ja maitoa. Smoothieta varten surautellaan salaatit soseeksi. Pirtelö oli herkku, smoothie on terveysjuoma. Minun aamupalajuomani ovat ehkä jotain niiden väliltä: jugurttia, rahkaa, marjoja, banaania, leseitä, mehua ja sitä rataa.
 
 
Olen tavannut surautella aamupalajuomani ihan sauvasekoittimella, minkä takia niiden tekeminen on jäänyt vähän satunnaiseksi. Kunnes taannoin eräs kansallinen kauppaketju tarjosi viisitoista alennusprosenttia vihreän kortin haltijoille, ja mies hankki talouteen tehosekoittimen. On se hauska ja kätevämpi kuin sauvasekoitin, vaikka hieman toivomisen varaa jättääkin. Tai sitten en ole oppinut täyttämään sitä ihan oikein.  
 
"Litää!"
 
Toistaiseksi meitä on kuitenkin vain kaksi, joihin marjasoppani uppoavat. Isompien neitien makuun ne maistuvat liian marjaisille, vaikka Kirppu-keskimmäinen yllättikin tykästymällä banaaniin ja maapähkinään (jonka bongasin joskus täältä). Nirsoihin lapsiin uppoavan terveellisen marjaisan huijausjuoman resepti onkin hakusassa.

9 kommenttia:

Neulisti kirjoitti...

Voi, miten mahtavan muikeat marjaviikset. Ihan movember meneillään. :D

Salla kirjoitti...

Ihania kuvia! :) Tehosekoittimelle varmasti on kyllä joka lapsiperheessä käyttöä, sillä on hyvä surauttaa juotavat ja sosekeitotkin mukavan sileiksi. Maistuisko teillä isommille smoothiet (tai pirtelöt, millä nimellä ne nyt paremmin kelpaavat...), jos tytöt saisivat itse tehdä niitä aikuisen avustuksella ja laittaa mukaan sitä mitä haluavat? Suhde varmaan aluksi on enemmän jogurtti-/jäätelövoittoista, mutta jos ne marjat ja hedelmät siinä ohimennen alkavat maistua, niiden osuutta voi sitten myöhemmin salakavalasti lisätä ;)

Minna kirjoitti...

Neulisti, enpä huonannutkaan, mutta mustikkaiset viiksethän sillä tottavie on! Ja mustikkainen oli muuten paitakin loppujen lopuksi, mutta onneksi sappisaippua pelastaa melkei kaiken :)

Salla, yhdessä on tehty ja kivaa on siihen saakka kun se tehty pitäisi syödä. Pitää ehkä kokeilla vähemmän marjaisaa versiota, mutta jäätelöä en kyllä suostu mukaan laittamaan, koska sitten siitä ei pääse ikinä eroon! Näitä vaan taitavat kaikensorttiset sattumat häiritä, eikä tuo sekoitin tee ihan silkosileää jälkeä. Mansikasta jää pientä siementä, mustikasta kuortia eikä vadelmaa uskalla edes ajatella, joten siinäkin on ehkä vähän opettelua.

Minna kirjoitti...

Ai niin, pitää vielä lisätä että smoothieta on oikein pyydetty sen jälkeen, kun Mainiossa Manussakin tehtiin sellaista. Ja mun pitäis kuulemma opetella siitä resepti :D

MINNA kirjoitti...

Smootieta meilläkin välillä surautetaan joko väli- tai iltapalaksi. Jugurttipurkkien pohjat, maitoa, marjoja ja leseitä. Koskakohan lapset huomaa, että pakkosyötän niille leseitä? :O)

Minna kirjoitti...

Meidän sihtiturvat valitettavasti huomaavat heti. Ne marjatkin pitäis saada ajettua ihan sileäksi. Mutta ehkä pitää vaan aloittaa sitkeä siedätys.

Henni kirjoitti...

Meillä tykätään kaupan semper pillismoothieista :) Omat surautukset menevät kyllä usein myös. Meillä preseptit vaihtelee, kun aika luovasti kokkaillaan. Auttaisiko pillillä juominen asiaa, jos sattumat ei niin pääsisi pillin läpi? Tai sitten marjasoseen siivilöiminen (kauhea homma ;) ) ennen muiden aineisten lisäämistä? Meillä ehkä parhaiten menee ne yksinkertaiset juomat, jossa on jugurttia, banskua ja yhtä marjaa (+ maito ja mehua). Harmi toisaalta, että ei tule kirjoitettua reseptejä ylös, kun ei seuraavalla kerralla enää muista sitä taikaa siihen ohjeeseen. Ai niin yksi keino voisi olla vauvan soseiden lisääminen smoothieen esim. mustikka tai kuningatar. Eikös ne ole valmiiksi sellaisia ihan sileitä? Jos sillä pääsisi maun totutteluun?

Minna kirjoitti...

Kiitos Henni, tuo pilli oli kans hyvä idea! Lisää vähän jännitysträ hommaan. Pitääpä kokeilla! Kaupan piltit myös, niitä haluavat isommatkin syödä joskus. Tollasia yksionkertasia juttuja mäkin oon tehnyt, kun jotenkin ei omaan päähänkään ainakaan vielä mahdu kaikki terveys-smoothieiden hienoudet. Mieluummin syön salaatin salaattina kuitenkin 8)

Maikki kirjoitti...

Näitä smoothieita pitäisi kyllä muistaa tehdä useammin kun kerran se tehosekoitinkin löytyy. Minä bongasin kampaajalla istuessani jostain naistenlehdestä sellaisen smoothieohjeen johon laitettiin jugurtin, marjojen, banaanin ja maidon lisäksi erittäin kuitupitoisia pitkulaisia täysjyvämuroja (sorry kun en nyt muista merkkiä, mutta sellaisia oikein kuituisia ne ovat ja sellaisenaan syötynä eivät kovin maittavia). Tiedä sitten miten menisi sihtikurkkuisten lapsosten kurkusta alas, mutta tätä wannabeeterveysintoilijaäitiä ohje miellytti... :)