torstai 11. heinäkuuta 2013

tahtoo saumurin!

On mulla valmistakin, mutta ennenkuin pääsen siihen käsiksi, on kiljaistava ilmoille eräs akuutisti iskenyt tarve. Ihan puun takaa se tuli, vaikka olenkin sen tulemista uumoillut: haluan saumurin! Viisi vuotta olen ommellut käytettynä ostetulla Pfaffilla, ja ollut siihen oikein tyytyväinenkin. Kone on parantanut kaikki koulun käsityötuntien aiheuttamat traumat, joten on tyytyväisyyteen aihettakin. Se ei tee hyppytikkiä, ei surttaa lankaa eikä muutenkaan temppuile. Jos Kun ongelmia tulee, ne eivät ole koneesta johtuvia, vaan peiliin katsominen auttaa paikantamaan niiden alkulähteen. 

Kuvituksena ihana Pfaffini, koska sitä saumuriahan mulla ei ole.

Saattaa olla että Pfaff on hemmotellut minut pilalle, niin hyvä kaveri se on ollut. Samanmoista kaveruutta kaipaisin saumurilta. Mutta mistä sellaisen kaverin tunnistaa? Kävin utelemassa sitä Mansen Tikistä, josta Pfaffini on kotoisin. Tiedän, että hyvä kauppamies se Tikin isäntä on, mutta en silti kyennyt suodattamaan kaikkea kuulemaani, vaan aloin tottakai himoita tuliterää Elnaa. Elnan hinta taas on saanut miehen selaamaan nettikirppiksiä apinan raivolla. Eikä käytetyn koneen ostaminen minullekaan mikään peikko ole, hyviä kokemuksiahan minulla käytetystä on. Ongelma on, etten tiedä saumureista juuri mitään. Ompelukoneissa hyvä käytetty kone saattaa olla tuhannesti parempi kuin uusi muovirimpula, mutta onko saumureissa tilanne sama? Toimiiko kaksikymmentä vuotta vanha Hobbylock tai Juki? Vai kannattaako sittenkin satsata pieni omaisuus uuteen? Onko merkillä väliä, ja jos on niin miksi?


Saumurin tuleva käyttöaste tottakai mietityttää myös. Epäilys on, tuleeko sitä edes käytettyä. Enhän mä edes ompele neuloskankaita! Toisaalta en ompele neuloksia, koska ompelukoneella se on hankalanpuoleista. Monet kivat kuosit ovat kuitenkin usein jotain neulosta. Ja useimmat käyttökelpoiset vaatemallit näyttävät myös olevan joustaville materiaaleille suunniteltuja, ainakin lastenvaatteissa. Siis voihan sitä pusata muksuille mekkoa toisen perään, mutta suurempi tarve olisi t-paidoille, legginseille ja sellaiselle. Vakuuttelen itselleni ja miehelle. Ompelutaitonihan eivät hääppöiset ole. Tosiasiassa olen kuitenkin tainnut harkintakynnyksen nyt ylittää. Saumurin tarve tuntuu todelliselta, ja kuvittelen oppivani sillä ompelemaan.

13 kommenttia:

outi kirjoitti...

En osaa vastata merkkien tarkkuudella. Mutta esitin noita samoja kysymyksiä joskus täällä Oulussa Metsolan (se lastenvaateliike) tytöille, jotka ompelevat paljon ja miltei kaiken saumurilla. Olivat ehdottomasti sitä mieltä, että tarpeisiini kelpaa alkuunsa pieni (helppo liikutella ja saa pois silmistä) ja käyettynä ostettu. En edes tiennyt, että saumureita on pieniä ja helposti liikuteltavia. Minun mielestäni saumurit ovat vähän sellaisia teollisuuskoneen näköisiä ja oloisia. Niin, sitä minä vaan, että jään odottamaan, mitä muut sanovat sinulle. Luulisin, että haeskellaan vähän saman tasoista ja hintaluokkaista konetta.

Minna kirjoitti...

Saattaapa Outi olla että samantyyppistä haetaan. Väittävät, että jos haluaa hyvän ja halvan, joutuu ostamaan kaksi. Minä haluaisin kuitenkin vain yhden ;) Toisaalta vaikka kuinka väittävät että kyse on taidosta eikä työkaluista, niin oman kokemukseni perusteella huonoilla välineillä ei saa aikaiseksi kuin sutta, sekundaa ja pahan mielen. Tai ehkä mä en vaan ole riittävän taitava. Joka tapauksessa loppupeleissä olen ennemmin valmis sijoittamaan vähän enemmän kuin tappelemaan koneen kanssa, joka aiheuttaa pelkkää riesaa.

Tosin mitä käytettyjä liikkeessä katselin, niin eivät ne hirvän paljon edullisempia olleet. Jolloin kysymys siitä, ovatko ne sitten hyviä, nousee vielä tärkeämmäksi.

Jatta kirjoitti...

Mulla niin haluttais neuvoa, mutta en taida osata :P Oma saumuri on 70-luvun alusta, Singer, toimii melko hyvin. Huollattaa se täytyis, mutta niin oon meinannut jo monta vuotta, eli en ole vaan saanut aikaiseksi. Minä pärjään sillä hyvin, neuloksia en pahemmin harrasta koska tiedän ettei mun rutkuni tee tarpeeksi hyvää tikkiä. Muuten oon ollut siihen tosi tyytyväinen, enemmän olen saanut harmaita hiuksia ompelukoneitteni kanssa :)

Mia kirjoitti...

Vai saumurikuumetta?! Kuten ehkä blogini seuraajana tiedät, ompelen aika paljon ja lähinnä vaatteita. Käytän saumuria lähestulkoon kaikissa ompelutöissäni. Kangasvaatteissa käytän saumuria saumavarojen huolitteluun. Trikoovaatteissa saumuri on käytännössä ainoa järkevä vaihtoehto, ja ompelen niistä vain päärmeet tavallisella koneella, yleensä kaksoisneulalla. Paljon trikoovaatteita tehtaileva saattaa tarvita päärmäämiseen kolmanneksi koneeksi peitetikkikoneen. Jotkut saumurit sisältävät peitetikkiominaisuuden, joten saumuriostoksilla kannattaa ottaa selvää koneiden lisäominaisuuksista ja paininjalkavalikoimista.

Toisaalta aloittelija pärjää kyllä pitkään 4-lankaisella perussaumurilla. Jos ostat käytetyn koneen, varmista, että saumurissa on differentiaalisyöttö ja kunnon manuaali. Tuolta saat perustietoa saumureista:

http://www.kaspaikka.fi/koti/rirautio/

Mitä tulee merkkikysymykseen, on minulla vain yksi neuvo: valitse laatukone, siis metallinen (= painava) ja merkiltään tunnettu. Olen ommellut yhden kohtuuhintaisen saumurin (taisi olla Eva/Husky Lock) finaaliin asti, ja toisen saumurini valitsin käytyäni ensin pitkän keskustelun ompelukonekorjaajan kanssa. Hän suositteli Bernetteä tai Janomea. Valitsin jälkimmäisen ja olen ollut kohtalaisen tyytyväinen. Täytyy myös huomioida, että saumuri toimii moitteettomasti, kun siinä käyttää kankaalle sopivia ompeluneuloja ja sitä huollattaa säännöllisin väliajoin.

Maikki kirjoitti...

Olisiko sinulla mahdollista ostaa kunnollinen saumuri vaikkapa kimpassa jonkun kanssa? Minä herättelen parhaillaan ompeluinnostusta, ja nimenomaan olen kiinnostunut trikoovaatteiden ompelusta (lapsille). Mulla on käytössä äitini 30 vuotta vanha Hobbylock (vai miten se kirjoitetaan), joka ajaa asiansa. Tosin mitään siitä koneesta en ymmärrä, jos rupeaisi ruttuilemaan niin en osaisi säätää tms. Mutta mielenkiinnolla seurailen millaisia vinkkejä ja neuvoja saat tähän postaukeen! :)

Minna kirjoitti...

Jatta, ajatus on tärkein, joten kiitos siitä :) Mulla on kouluajoilta varmaan monelle muullekin tutut kokemukset siitä miten koneompelu oli yhtä purkamista ja hammastenkiristelyä. Lanka surttaantui kankaan nurjalle puolelle tai katkeili alvariinsa, ja kone otti nokkiinsa pienimmästäkin virheestä. Ei sitä enää, kiitos. Kyllä tekemisen pitää olla kivaa :)

Mia, sinun ompeluksiasi olenkin ihaillut (ja kadehtinut). Olisi hienoa osata ommella itselleenkin käyttökelpoisia vaatteita. Saumurin siistillä huolittelujäljellä olen tätä tarvetta itselleni perustellut myöskin. Ja miehelle ;) Peitetikkikone tuntuu olevan kova sana paljon ompelevien keskuudessa, mutta luulen että ihan perusjutuilla pääsisin jo pitkälle. Kiitos hyvistä vinkeistä!

Maikki, yhteisomistus ei oikeastaan ole mahdollista, sillä en tunne ketään, joka tarvitsisi saumuria mutta ei omistaisi sellaista jo. Taloudellista taakkaahan se kyllä helpottaisi. Mutta kiinnostusta aihepiiriin näköjään on enemmänkin, joten sen puolesta en ainakaan ole yksin :)

Anna kirjoitti...

Mä en osaa kanskaan vastata tuohon käytettyyn. Ostin vajaa neljävuotta sitten uuden Brother Lock 3034D:n. En tiedä onko se susta kallis, mutta maksoi n. 500 e. Eihän se täydellinen ole, mutta tykkään siitä silti kovasti. Mutta mulla ostos on kannattanut (tai miten sen nyt ottaa, kun kangaskauppoihin uppoaa nykyään kaikki rahat ;))Vaikka en jaksa bloggailla, niin ompelen ihan jatkuvasti. Peittarista haaveilen nyt, mutta ilman sitä pärjää loistavasti. Ilman saumuria en jaksanut ikinä ommella ja tuskin ompelisin nykyäänkään. Joten suosittelen kohtuu (?) hintaisen uuden hankkimista.

Anna kirjoitti...

Ja lisään vielä: että noissa uusissakin saumureissa on tietysti yksilöitä, mutta kai ne on silti helpompia kuin vanhat. Langoitukset ainakin on uusissa helpompia.

Anonyymi kirjoitti...

Mietiskelin samoja juttuja kun keväällä pohdin saumurin ostoa. Ompelukoneeni, vaikkakin uutena ostettu, on osoittautunut välillä haasteelliseksi tapaukseksi (taistelua ajoittain siis hyppytikin ja sylttyjen kanssa). Joten saumurin osto hirvitti, jos kohdalle osuukin huono yksilö. Käytettyjä ei lähimailta löytynyt, joten päädyin sitten ostamaan uuden, Bernina 700D:n. Trikoiden ompelua välttelin ompelukoneella, mutta nyt se on ryöstäytynyt käsistä :)

Minna kirjoitti...

Anna, olihan tuosta apua :) 500€ taitaa olla ihan kohtuullinen hinta saumurista, vaikka näin äkkiseltään se tuntuu isolta sijoitukselta epävarmaan kohteeseen. Aika monet t-paidat ja legginsit saa ommella jotta saumuri maksaa itsensä takaisin - sikäli kuin nykyisillä materiaalien hinnoilla itse tehden voi edes ajatella säästävänsä. Vaikka toisaalta harrastaminen ei juuri koskaan ole ilmaista, ja ompeleminen sentään on ihan hyödyllinen harrastus. Liikkeessä käytetytkin saumurit maksoivat nelisensataa. Nettikirppiksillä näyttää liikkuvan parinsadan euron koneita, mutta ne vähän epäilyttävät. Kaikista ei löydy tietoa netistä. Lisäksi mietin, että aktiiviompelijoiden käytetyt taitavat päätyä pitkälti vaihtokoneina liikkeisiin, enkä tiedä onko kymmenen vuoden saumurin kohdalla erityisen hyvä juttu.

Anonyymi, kuulostaa siltä että monelle on käynyt ompeluharrastuksen kanssa noin. Mikä ei ole varmaankaan huono juttu :) Sitä lisäkipinää ja repertuaarin laajenemista minäkin saumurilta toivon.

Kati kirjoitti...

Minä ostin saumurin silloin, kun ompelin kestovaippoja isommalle tytölle. Oli kyllä siihen tarkoitukseen ihan ykkönen. Se ei kyllä ole mikään huippumerkki, taitaa olla Eva ja muistaakseni varsin halpa sellainen. Tosin aika moni on tuota kehunut ja kyllä minunkin mielestäni siinä hinta ja laatu ovat vähintäänkin kohdallaan.

Ja kyllä saumurista oikeasti on hyötyä, jos yhtään enempää ompelee. Sillä tulee kuitenkin paljon siistimpi huolittelujälki kuin ompelukoneen siksak ja tosiaan trikoovatteiden ompelu käy tosi nopeaan. Toisaalta sitten, kun asiat eivät mene niinkuin pitäisi, sitä vikaa saattaa joutua etsimään pidemmänkin aikaa (ja useimmiten mun kohdallani vika löytyy koneen ja tuolin välistä ja esim. väärästä langoitusjärjestyksestä)...

Mut en antaisin saumuriani ihan helpolla pois, vaikka tällä hetkellä ompeluharrastus on aika reippahasti telakalla.

Kati kirjoitti...

http://www.ompelukonemyynti.com/ Ai niin. Piti sanomani, että mä ostin joskus tuolta linkin liikkeestä varsin edulliseen hintaan ompelukoneeni. Se oli ollut esittelykoneena ja myytiin ihan reippaasti alle ovh:n ulos. Kannattaa käydä ainakin kurkkimassa. :)

Minna kirjoitti...

Kiitos Kati kommenteista. Tuntuu tuo saumuri kyllä aina vaan tarpeellisemmalta mitä enemmän sitä ajattelen. Kiitos linkistä, täytyypä tutkailla asiaa.