maanantai 22. lokakuuta 2012

valmista raitaa

 
Malli/Pattern: Naisen raidallinen neuletakki tjsp. (Novita vuodelta 2010)
Lanka/Yarn: Hjertegarn Alpaca Silk
Puikot/Needles: 3,25 mm

Tämän ihanaisen nappeja vilauttelin jokin aika sitten. Neuloin pitkästä, pitkästä aikaa Novitan ohjeista. Malli on ihan peruskauraa, raidoitettu alpakkainen takki, joka ohjeen mukaan neulotaan alhaalta ylöspäin kappale kerrallaan kerrallaan. Saumoja välttääkseni neuloin kuitenkin alaosan yhtenä kappaleena, kainaloista alkaen yläosan erikseen ja silmukoin olkasaumat yhteen. Hihat neuloin pyörönä ja ompelin paikoilleen. Harkitsin niiden neulomista ylhältä alaspäin lyhennettyjä kerroksia käyttäen, mutta päätin sitten kokeilla sitä joskus toiste jonkin yksivärisen mallin kanssa. Pelkäsin, että raitojen täsmääminen voisi olla turhan hankalaa.  
 
 
Raitoja sai silti täsmäillä ihan riittävästi. Olisin voinut neuloa helmalle mittaa hieman enemmän, jolloin ne rytmittyisivät vartalon muotoihin hieman imartelevammin. Lisäksi ongelma kertautui hihoja neuloessa: hihojen ja vartalo-osan raidat on nimittäin suunniteltu yhtä leveiksi, joten hihat uhkasivat jäädä pahasti nafteiksi. Enkä mitään inhoa enempää kuin liian lyhyitä, ranteen paljastavia hihoja! Joten fuskasin hieman ensimmäistä hihaa neuloessani (pidensin raitoja hieman) ja ompelin hihan paikoilleenkin ennenkuin aloitin toisen saadakseni varmuuden siitä, että takki ylipäätään kannattaa neuloa loppuun saakka. Toisen hihan kanssa fuskasin vielä enemmän, sillä sininen lanka näytti loppuvan kesken. Sain sen riittämään juuri ja juuri. Viidentoista sentin pätkä taisi jäädä päättelyn jälkeen yli.
 
Malli ei muutenkaan ole kaikkein pukevin mahdollinen minulle, mutten halunnut kauheasti muokata sitä. Tuumin kyllä jättää resorin pois, huolitella helman käänteellä ja neuloa sen a-linjaiseksi. Mutta sitten tämä olisi jo ihan eri takki, ja sen eri takin ehdin neuloa myöhemminkin, eri tarkoitukseen. Tästä tuli nyt tällainen ihan kiva välikerros, eikä tämä ole ollenkaan pahalla sanottu. Vaikka sattuneesta syystä napitankin mielelläni vain ylimmät napit.
 
 
Olen oppinut ajattelemaan etten oikein tykkää alpakasta, mutta Felted Tweedin ohella tämä lanka tekee poikkeuksen. Huolimatta silkistä ja alpakasta neuloksesta tulee mukavan napakkaa. Se laskeutuu kauniisti eikä sillä tavalla lörpästi kuin kyseiset kuidut usein tahtovat tehdä. Lopputulos on ohut ja uskomattoman lämmin, mikä sopii tällaiselle tukevampivartiselle palelijalle paremmin kuin paksusta langasta neulottu muhkeus. Lanka vaikuttaa tämän villatakin ja yhden pidempään käytössä olleen huivin perusteella myös riittävän käytönkestävältä, ja minun mielestäni pehmoiseltakin. Joten lisää tätä mun puikoille, kiitos!  

 
Kuvausassistentti.

14 kommenttia:

Henni kirjoitti...

<3 Tosi kauniit raidat ja värit!

Mertsu kirjoitti...

Kaunis takki! Kannatti tsempata. Kauniit hihaistutuksetkin, mulla ei onnistuisi noin siististi. Ja kuvissa hihojen raidoitus näyttää minusta ihan samalta kuin vartalo-osassa.
p.s. Vai että ylimmät napit...näkevätkö mun silmäni oikein? ;)

Henna kirjoitti...

Voi miten kauniit värit ja huolellisesti tehty:)

Emma kirjoitti...

Alpaca Silk on ihan mahtava lanka, siulla on upean pehmeä takki :) Ja boonuksia vielä siitä että sait novitan ohjeella noin istuvan neuleen aikaiseksi!

Kuvausassistentti on varsin soma <3

Minna kirjoitti...

Henni, osakiitos kuuluu ehdottomasti Titityyn Tiinalle, joka -jälleen kerran- lainasi loistavaa värisilmäänsä :)

Mertsu, silmät varmaan näkevät mitä haluavat nähdä. Avonainen helma antaa tilaa valitettavasti vain edellisen vauvan jäämille. Mutta eilen kävin piiiiitkästä aikaa jumpalla, joten ehkä uskallan toivoa että napit jossain vaiheessa menisivät kiinni ilman turhaa pullistelua :)

Henna, kiitos kaunis. Edelleen liputan Tiinaa!

Emma, lanka on kyllä aivan huippua, pitkästä aikaa ihastuin! Ohjeesta tai Novitan ohjeista yleensä en osaa sanoa mitään, kun en ole aikoihin niistä nuelonut. Paitsi sen, etten ole neulonut koska siellä ei yleensä näy mitään erityisen mielenkiintoista, ja jos näkyy, se on ollut ravelryssä jo iät ja ajat. Mutta nyt kun asiaa mietin, niin nykyään kyllä tuntuu hankalalta neuloa näiden kolmen suuren suomalaisen ohjeista. Ne on oudosti kirjoitettuja ja niistä usein puuttuu sellainen vaatteen tekemisen aspekti.

Hanna kirjoitti...

Todella kaunis takki.

Minna kirjoitti...

Kiitos Hanna!

Heli kirjoitti...

Se on tosi kaunis kyllä :)

MINNA kirjoitti...

Ihanat sävyt ja raidat sun takissa! Malli on sopiva just hameen tai housun kanssa pidettäväksi. Kaunis!

MevrouwWalvis kirjoitti...

Huisin kiva takki! Nyt munkin tekee mieli kutoa jotain raidallista:)

Minna kirjoitti...

Heli, kiitos :)

MINNA, ajattelin myös niin kun aloitin neulomisen, mutta nyt vähän epäilyttää. Melkein koko ajan se silti on päällä :)

MevrouwWalvis, munkin tekee mieli neuloa lisää raitaa. Ja mikäs siinä, raidat on kivoja :)

(hymiöähky)

piipadoo kirjoitti...

Värit <3 Ihana ja niin pehmeän ja lämpimän näköinen!

-piia

Maikki kirjoitti...

Upeita raitoja herkullisissa väreissä! Ja takkihan istuu kuin valettu.

Minna kirjoitti...

Piia, pehmeä ja lämmin se tosiaan on.

Maikki, kiitos!