tiistai 27. tammikuuta 2015

gluteenittomat kauravohvelit


Neulepostausta työstäessä voi kirjoitella muistiin reseptejä, jotka muuten unohtuvat. Kauravohveleihin päätyminen vaati kaksi taustatapahtumaa: Ensin jouduin gluteenittomalle ruokavaliolle. Sitten miehentekele meni ja osti tälle gluteenittomalle joululahjaksi vohveliraudan. Siis o-i-k-e-e-s-t-i! Kiittämättömyys on maailman palkka, niin että ole hyvä vain, rakas. Hetken nimittäin mietin lahjan tarkoitusperiä. Ehkä se ajatteli, että voin sitten kivasti paistaa lapsille vohveleita? Kun tuosta ruuanlaitosta ja leivonnasta muutenkin niin tykkään?

Eihän se auttanut kuin etsiä gluteenitonta reseptiä, joka kelpaa muillekin. Ihan joka kerta en kuitenkaan jaksaisi tehdä kahta eri versiota. Valmis lättytaikina, joka pannulla paistettuna toimii, ei vohveliraudassa toiminutkaan. Sitten löysin tällaisen reseptin:

4 dl kaurahiutaleita
4 dl maitoa
1 muna
2 rkl voisulaa
1½ rkl perunajauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
½ tl leivinjauhetta

Sekoita kaurahiutaleet ja maito ja anna turvota puolisen tuntia.
Lisää muut aineet ja sekoita hyvin. Paista vohvelit.
Vatkaa kermavaahto, nosta hillopurkki pöytään ja huuda lapset syömään!

Eroa tavalliseen ei juuri huomaa. Paitsi että minä söisin paremmalla omallatunnolla kaurahiutaleita kuin vehnäjauhoa, vaikkei olisi tarviskaan. Teen siis toistekin. Ohjekin on nyt hyvässä tallessa, ja jos sattuisi hukkumaan, alkuperäinen löytyy täältä. Ja kyllä tuo mies muuten oli oikeassa. Minusta on kivaa paistaa lapsille vohveleita.  

9 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Vohvelit ovat ihania. :) Mä tein joskus imetysdieetiaikana herkkuvohveleita, joihin tuli sitä kaura-vaniljasoosia, provenan kaurajauhoja, munia ja varmaan kaurahiutaleitakin. Olivat mahdottoman hyviä :)

snna k kirjoitti...

Oi, näähän kuulostaa hyviltä! Mä olen yleensä touhunnut vohvelit ja letut banaanista + munasta + suolasta a heittänyt joskus vähän kookos- tai mantelijauhoja mukaan. Mums! Ai vitsit, kaura. En edes älynnyt ikävöidä sitä ennen kuin nyt! Aion etsiä kaupoista!

Minna kirjoitti...

Kati, vohveleissa on jotain erityisen hienoa lettuihin verrattuna. Lastenkin mielestä, mähän siis tykkään siitä ettei koko huusholli käryä eikä silmälasit oo rasvan peitossa. Vaniljakastikekauravohveliversio kuulostaa erityisen hyvältä.

Snna k, banaanilettuja olen paistanut, mutta eipä ole tullut mieleenkään yrittää niitä vohveliraudalla! Ja muistaakseni mulla oli hieman vaikeuksia saada niitä pysymään koossa pannullakin. Enpä muuten muista koska viimeksi olen niitä tehnyt, ehkä olisi taas aika!

Unknown kirjoitti...

Varmistelen vielä houkuttelevan reseptin perunajauhomäärää. Rkl vai dl?

Minna kirjoitti...

Sirkku, toimiipas oikolukuni puutteellisesti. Ruokalusikallisista on kyse, ja korjasin sen nyt tekstiinkin. Hyvä että kysyit!

snna k kirjoitti...

Banaani-munaletuissa tosiaankin on aina vähän tuurissaan, miten hyvin pysyvät koossa. Kookosjauho imee tosi paljon nestettä ja jo ruokalusikallinen sitä auttaa huomattavasti. Voiteluun käytän yleensä kookosöljyä. (Niin kuin suunnilleen kaikkeen muuhunkin.. nyt on menossa hammaspesukokeilujakso aika hyvin tuloksin.)

Minna kirjoitti...

Snna k, kiitos vinkistä. En ole tuota tiennytkään, mutta nyt kookosjauho menee ehdottomasti kokeiluun! Kookosöljyä käytän myös paljon, mutta hampaiden pesuun kookosöljyllä uskoni ei kyllä koskaan ole riittänyt. Haluaisin kyllä kokeilla fluoritonta hammastahnaa, ehkä siis tuotakin voisi...

Sanna / Neuloo ja purkautuu kirjoitti...

Tulipas hyviä letuista! Tosin.. puolet aineista puuttui eli piti vähän improvisoida :D Maito, kaurahiutaleet ja munat sentään löytyivät kotoa. Kiitos vaan reseptistä. :)

Mulla on vuosia ollut aftaongelma, ja ensin luulin pari vuotta, että sodium laureth/layrul sulfate on hammastahnoissa se ainesosa, joka sitä aiheuttaaa. Sitten aftoja alkoi tulla myös niillä tahnoilla, joissa sitä ei ollut. Jäljitin homman fluoriin. Kookosöljypurskuttelu (oil pulling) on kyllä tosi jees pari kertaa viikossa (muina päivinä käytän öljyä hammastahnana normaalisti). Purskuttelun+harjauksen jälkeen hampaat on aina ihan kuin hammashoitajan putsauksen jäljiltä <3

Minna kirjoitti...

Hyvä kun muistutit, meillä olis nyt banaania niin paljon ja kookosjauhokin löytyi kaappisiivoa tehdessä. Olisi hyvä sauma kokeilla.

Mielenkiintoinen tuo fluoriasia. Joudun ehkä kokeilemaan :)