keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

istutetun hihan neulominen ylhäältä alaspäin

Tulipa pitkä otsikko, mutta en sitä lyhyemmin osannut sanoa. Pohdin viime viikolla hihahommia, ja sain kommenttiboksiin hyviä vinkkejä asiaan liityen. Homma ei siis ole monelle niin vierasta kuin minulle. Mutta joillekin kenties on, joten avaan omaa hihaprosessiani hieman. Ehkä siitä on apua jollekulle, tai ehkäpä joku osaa vielä olla avuksi minulle. Tämä teksti käsittelee siis alhaalta ylös neulottavan neulemallin muokkaamista istutetun hihan osalta ylhäältä alas neulottavaksi.


Neuleen vartalo-osa on siis neulottu helmasta ylöspäin ja olkasauma päätelty/ommeltu/silmukoitu yhteen. Hiha neulotaan poimimalla kädentien reunasta sopiva määrä silmukoita ja muotoilemalla kädentien yläosa lyhennetyin kerroksin. Alkuperäistä ohjetta voi hyödyntää silmukkamäärien osalta, sillä hihanympäryksen kokonaissilmukkamäärä kertoo, kuinka monta silmukkaa kädentieltä on poimittava. Tai ainakin se kertoo, paljonko silmukoita on puikoilla oltava siinä vaiheessa, kun pyöriö (=lyhennetyt kerrokset) on neulottu. Ohjeeseen merkityt levennykset voi suoraan muuttaa kavennuksiksi. Lyhennettyjen kerrosten lähtösilmukkamääräksi taas voi ottaa hihapyöriön pääteltävien silmukoiden määrän. 


Tältä se hiha näyttäisi, jos sen neuloisi tasona. Aluksi tulisi luoda 44 silmukkaa. Levennysten jälkeen hihassa olisi 64 silmukkaa. Kun hiha olisi halutun mittainen (mitta hihansuusta kainaloon), muotoiltaisiin pyöriö kavennuksin ja neulottaisiin se mittaansa. Pääteltäväksi jäisi 12 silmukkaa.

Poimin siis kädentieltä yhteensä 64 silmukkaa. Kainalon silmukat - yhteensä neljätoista - olin jättänyt apulangalle. Niiden lisäksi poimin sekä etu- että takakappaleen puolelta kaksikymmentäviisi silmukkaa. Nyrkkisääntönä on, että silmukoita poimitaan joka toiselta kerrokselta, yläpyöriöltä voi ottaa tiheämminkin. Jos silmukoita joutuu poimimaan enemmän, ne täytyy kavennella pois mahdollisimman nopeasti. Olettaisin kuitenkin, että ohjeen mukaan neuloessa tiheyden pitäisi täsmätä tähän nyrkkisääntöön. Minulla ainakin täsmäsi. 

Ylhäältä alaspäin neulottaessa hihan pyöriö muotoillaan lyhennetyin kerroksin. Lyhennetyt kerrokset aloitetaan heti ensimmäisellä kerroksella silmukoiden poimimisen jälkeen. Aloituspisteen saa jakamalla alkuperäisen ohjeen hihapyöriön viimeisten pääteltävien silmukoiden määrän kahdella. Minulla silmukoita oli kaksitoista, eli olan keskikohdan kummallekin puolelle jää kuusi silmukkaa.

Keskikohta merkataan silmukkamerkillä. Neulotaan *yläpyöriön viimeiset silmukat jaettuna kahdella* silmukkaa ohi keskikohdan. Käännetään työ, tehdään puikolle langankierto ja neulotaan taas ** silmukkaa yli keskikohdan. Käännetään työ ja tehdään langankierto. Yläpyöriön ensimmäisellä kerroksella on nyt yhteensä **+** silmukkaa + langankierrot. Neulotaan edelliseen langankiertoon saakka, neulotaan langankierto yhteen seuraavan silmukan kanssa ja käännetään työ. Otetaan taas langankierto puikolle, neulotaan kerros langankiertoon saakka, neulotaan langankierto yhteen seuraavan silmukan kanssa ja käännetään työ. (Kannattaa kiinnittää huomiota tekniikkaan, jolla langankierron ja sitä seuraavan silmukan neuloo yhteen, sillä ellei satu neulomaan ainaoikeaa, sillä on merkitystä. Sileää neuletta neuloessani neuloin oikealla lk+s oikein yhteen. Nurjalla käytin ssp-tekniikkaa, jotta silmukat kääntyvät työn oikealla puolella oikein päin ja langankierto jää silmukan alle eikä näy neuleen oikealla puolella.)    

Neuloin lyhennettyjä kerroksia, kunnes kainalossa oli langankierron jälkeen jäljellä vain yksi silmukka. Viimeisellä oikealla kerroksella neulotaan viiimeinen langankierto yhteen viimeisen silmukan kanssa. Uusi kerros aloitetaan pyörönä ja kerroksen ensimmäinen silmukka neulotaan yhteen jäljellä olevan langankierron kanssa.


Hankalin osuus (oliko se edes hankalaa?) on nyt takana, ja hihan neulomista jatketaan normaaliin tapaan ylhäältä alas edeten. Jos haluaa noudattaa ohjetta, kavennusten määrät ja kohdat voi ottaa ohjeeseen merkatuista levennyksistä. Tämä vaatii toki hieman neulematematiikkaa kerrostiheyden osalta.

Tekstini etenee muuten huomattavasti sujuvammin kuin neuleeni. Ajattelin nimittäin, että kainalon alle täytyy jättää yhtä monta silmukkaa, kuin mitä ohjeessa pyöriöstä ensimmäiseksi kavennetaan (tässä seitsemän). Kuvan hiha on neulottu näin. Sitten huomasin, että kainalon alle jää kummallinen vekki. Neulosta oli selkeästi liikaa. Edellisen postauksen kuvassa tuo vekki hihan ja kyljen välissä näkyy paremmin kuin tässä. Kun neuloin lyhennettyjä kerroksia viimeiseen silmukkaan saakka, vekkiä ei jäänyt ja hihan ja "sivusauman" välinen kulma muodostuu kauniiksi.  

Ensimmäinen hiha on nyt tämän kuvan mukaisessa vaiheessa. Toinen on valmiina ja väärin neulottu, joten purkuhommia on tiedossa. Tämä on ollut hieman turhauttava neuleprosessi, ja sama meininki näyttää siis vain jatkuvan. Muutaman kerran olen miettinyt, ihanko oikeasti prosessoin tämän neuleen myötä jotain muutakin meneillään olevaa. Mutta varma olen, että sekä neule että se toinen juttu valmistuvat. Näkymät ovat siis valoisat ja positiiviset! Pitkästä aikaa, väittäisin.   

8 kommenttia:

Pilvikirsikka kirjoitti...

Kiitos ohjeesta. En ole koskaan tuolla tavalla hihaa neulonut, pähkäillyt vain miten se oikeasti tehtäisiin, kun inhoan saumojen ompelua. Nyt laitoit niin selkeät ohjeet että tuosta kyl tajuaa tällainenkin joka ei ohjeista ikinä neulo mitään.

Ingi kirjoitti...

Kiitos täsmällisestä kuvauksesta, aion perehtyä siihen tarkemmin! Olen tehnyt muutamia ylhäältä alas hihoja, aina hiukan epävarmaa touhua purkamisten ja erehdyksien kautta.

Minna kirjoitti...

Pilvikirsikka, kiva jos tästä on hyötyä! Tämä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tapa neuloa hiha. Sen edellisen hihapostauksen kommenteista löytyy myös hyvä videolinkki aiheesta, siinä neuvotaan ihan silmukoiden laskemisesta saakka. Ja täytyy sanoa että mäkään en ole ennen näin neulonut, joten ohje tuskin on täydellinen. Mutta toivon, että se tarvittaessa täydentyy kommenttiboksin kautta :) Ja voihan olla, ettei ohje toimi kaikilla langoilla samalla tavalla. Mulla on tässä Cascade 220 ja 4,5mm puikot.

Ingi, anna ehdottomasti palautetta sitten! Minusta tämä sujui - kaikesta purkamisesta huolimatta - vähän liiankin helposti, joten epäilen, että olen missannut jotakin, tai sitten se ei tällä langalla tule esiin. Sen huomasin, kun takissani nyt on kaksi eri tavalla neulottua hihaa, että kun lyhennettyjä kerroksia jatkaa kainaloon saakka, hiha istuu paremmin. Toisessa on ylimääräistä kainalon alla, ja silti se hiukan kirraa käsivarren päältä. Hihaa ei myöskään tarvinnut neuloa yhtä pitkäksi, eli pituudestahan se on kiinni.

vilppumaan erika kirjoitti...

Voi Minna! Kiitos ihan älyttömästi tästä, tosi hieno juttu, että jaksoit tällaisen ohjeen kirjoittaa. Sää oot mun ohjeenmuokkaus-idoli jo ennestään sen norjalaisen myssyn kanssa :) Teen tällä hetkellä "omasta päästä" raglantakkia ylhäältä alas, mutta tätäkin keinoa takin tekoon houkuttaisi kokeilla. Menin sen pappatakin ohjeenkin jo ostamaan, vaikka Pujoliivi oli myös uskaltanut tehdä oman versionsa istutetuilla hihoilla.. Nythän mä oisin hyvin voinu kokeilla myös tällä tapaa. Oppia ikä kaikki!

Valoa ja selkeyttä, sitä sinulle <3

Minna kirjoitti...

Voi Erika, ole hyvä! Kiva jos tästä on muille jotain iloa. Itselleni ainakin oli, koska hahmotan asian paremmin kirjoitettuani sen auki. Taitaa olla kyse samasta pappatakista joka muakin kiehtoo. Juuri eilen sitä ravelryssä tutkailin.

Kiitos <3

Minna kirjoitti...

Lisäänpä kuitenkin, että tajusin juuri sen pappatakin olevan "boxy", mikä ei "feminiinisestä kauluksesta" huolimatta taida mua pukea. Eli saattaapa olla että jää kiehtomisen asteelle se tuttavuus.

Anonyymi kirjoitti...

Täältä tulee yhtä lailla kiitosta selkeästä ohjeesta! Piti ihan pinnata ylös. Ihana blogi muutenkin. Yleni suoraan Feedlyn must-readseihin! :)

Minna kirjoitti...

snna k, ole hyväm ja kiitos :)