keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

nypyn neulominen ylivetäen

iKuva vääristää värit, mutta nätti se on silti.

Pieniä voivat olla ne detaljit, joihin kannattaa kiinnittää huomiota! Monet ovat tuskailleet nyppyjen, etenkin tämän mallin seitsemän silmukan nyppyjen, neulomista. Facebookissa tuli sattumalta vastaan vihje ohjeen ravelry-sivulta löytyvästä vinkistä neuloa nypyt ylivetäen. Olenkin vaistomaisesti käyttänyt samaa tekniikkaa, mutta en ole aiemmin huomioinut sitä, että sillä, mihin suuntaan nypyn muodostavat silmukat kallistuvat, on merkitystä. Neulottaessa oikein yhteen ja neulottaessa takareunoistaan kiertäen yhteen silmukat tietenkin kallistuvat eri suuntiin, mikä täytyy huomioida myös jos käyttää ylivetokavennuksia nypyn tekemiseen. Joten en ollutkaan saanut oivallusta, vaan oivalluksenpuolikkaan. Purkuun ja uusiksi. 


Näin neulotaan nyppy ylivetokavennuksia käyttäen 

Oikealle kallistuvat silmukat (lopputulos sama kuin jos neuloisit seitsemän oikein yhteen): Neulo ensimmäinen nypyn seitsemästä silmukasta, palauta se takaisin vasemmalle puikolle ja vedä seuraavat kuusi silmukkaa ja langankiertoa yksitellen neulotun silmukan yli. Siirrä silmukka oikealle puikolle ja kiristä lanka ennenkuin jatkat neulomista. 

Vasemmalle kallistuvat silmukat (lopputulos sama kuin jos neuloisit seitsemän oikein yhteen takareunoistaan): Siirrä nypyn ensimmäiset kuusi silmukkaa/langankiertoa neulomatta oikeanpuoleiselle puikolle. Neulo seitsemäs silmukka oikein. Vedä kuusi siirrettyä silmukkaa/langankiertoa neulotun silmukan yli.
 

Mikä voima onkaan oikeaan suuntaan kääntyvillä silmukoilla! Olen jo nyt tyytyväinen.  

4 kommenttia:

snna k kirjoitti...

Totta. Totta! Olen tosi tarkka kavennusten ja lisäysten asianmukaisesta kallistumisesta, mutta enpä ole ennen tullut ajatelleeksi tuota. Totta!

Minna kirjoitti...

Snna k, kuin myös. En ole koskaan pitänyt nypyistä, koska näyttävät jotenkin epäsiisteiltä vinksottaessaan neulepinnasta omituisesti mihin sattuu. Vasta nyt tajusin, miksi.

Tosin en edes muista aiemmin neuloneeni ohjeesta, jossa tähän asiaan olisi myöskään kiinnitetty huomiota. Mutta en kyllä ole niitä nyppyjä kauheasti neulonut, kun en kerran niistä pidä. Tai siis _ole_pitänyt_ ;)

Sanna kirjoitti...

Hahaa! Olisiko tässä vihdoinkin sellainen vinkki, jonka avulla minunkin nyppyni onnistuisivat?! Pitää ehdottomasti kokeilla. Kiitos! :)

Minna kirjoitti...

Sanna, toivottavasti :D Luulen, että itse ainakin muistan seuravalla kerralla soveltaa tätä, sillä ensimmäistä kertaa nypyt näyttävät minun neuleessani hyviltä.