tiistai 11. maaliskuuta 2014

hitti vai huti


Malli/Pattern: Folded by Veera Välimäki
Lanka/Yarn: Holst Garn Noble (stonewash)
Puikot/Needles: 3,5mm

Neuloin helmikuussa, mutta tovin välttelin kameraa. Vihdoin otin itsestäni henkisen niskaotteen ja pyysin miestä ottamaan muutaman kuvan. Eivät olleet hyviä, mutten kehtaa valittaa. Näkyyhän näissäkin pehmoinen paita. Se on ohut ja niin lämmin, että tänä keväänä sen käyttöominaisuuksien testaaminen saattaa jäädä vähäiseksi. Jää siis nähtäväksi, tuliko neulottua hitti vai huti.

Lanka oli uusi tuttavuus. Kashmiria sisältävä Noble on kevyttä, nyörimäistä ja joustamatonta. Jos villan "muisti" tarkoittaa neulokset palautuvuutta mittoihinsa, niin Noblella ei muistia tunnu olevan. Blokkasin esimerkiksi hihat kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla ne vetäytyivät nopeasti ranteiden yläpuolelle. Kastelin pelkät hihat ja venytin mittaa kilometrin, ja nyt ne ovat ainakin hetken käyttökelpoiset.

Neulos käyttäytyy siis jokseenkin ennakoimattomasti. Epäilen, että Noblea neuloessa todellakin saa, mitä sattuu tulemaan. Tämän hypoteesin testaus etenee jo suunnitteluvaiheessa.


Folded on mallina kehuttu, mutta oma mielipiteeni on hieman ristiriitainen. Ohje etenee loogisesti ja jouhevasti, ja kauniita paitoja monet siitä ovat neuloneet. Ongelmani voi tietysti olla siinäkin, että alhaalta ylöspäin neulominen ei oikein ole minun lajini. Tiettyjen asioiden hallitseminen on huomattavasti helpompaa toiseen suuntaan neuloessa: Neuloin helmaan pituutta 3cm enemmän kuin ohje suositti, eikä ainakaan yhtään lyhyempi olisi tarvinnut tulla. Ylhäältä alas neuloessa pituuden säätäminen on helpompaa. Miehustasta taas tuntui tulevan liiankin pitkä, sillä laskokset olisivat voineet asettua ylemmäs. Minusta ne jäävät melko alas...

Pääntiekin on aika laaja. Paidan alla ei voi pitää minkäänlaista aluspaitaa ilman että se näyttää vähän pöhköltä. No ehkä spagettiolkaintoppia, mutta mistä mä materiaalisnobi sellaisen silkkisenä löydän? Helma on näin lyheksi melko leveä ja aika lahjakkaasti se myös rullaati rullaa...


Pakollinen työn kritisointi hoidettu. Kokonaisuudessa tää on kai ihan mukiinmenevä. Mutta se selvinnee vasta ensi talvena. 

18 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Tollaset neuletyöt on vähän kurjia. Niistä ei niinku tykkää välttämättä edes tekovaiheessa, mutta silti "pitää" neuloa loppuun, että näkee mitä siitä tulee.. Jos kuitenkin vois käyttää jossain. Ja sillon ei auta, vaikka joku muu sanois, että ihan kivahan tuo on :)

Tiina kirjoitti...

Tämä näyttää hyvältä! :)

Riitu kirjoitti...

Raportit neulontakokemuksista ovat aina tervetulleita! Ja hei, joku luksuslankahuivi ratkaisee avaran pääntien pulman kerralla :-)

Tiina kirjoitti...

Hankalia tommoset projektit, jotka on vähän plääh jo tekovaiheessa. Toivottavasti tää ois sitten kuitenkin hitti.

Tanja kirjoitti...

Minun mielestä tämä ainakin näyttää hyvältä! Mutta siitä ärsytyksestä on vaikea päästä ylitse. Itsellä on kanssa tämä malli keskeneräisenä puikoilla enkä myöskään ole tyytyväinen paidan mitoitukseen. Olispa mukava tästä sellainen ylhäältä alas neulottava malli...

Lotta kirjoitti...

Sinulla on aivan valtavan kiva ja inspiroiva blogi täällä, eksyin tänne mutkan kautta ja liityin heti lukijaksi. Ja tuo pusero näyttää minusta ainakin hyvältä. :)

Nimetön kirjoitti...

Minusta se on ehdoton hitti, mutta nuo on todellakin just noita, että kun itseä tympäisee, niin tympäisee.

Henni kirjoitti...

Hyvältä näyttää kuvissa tuo neule! Ohuesta langasta neulottu paita olisi ihana. Kurjaa, jos useampi kohta tuotti harmia. Toivottavasti käytössä asettuisi kuitenkin hyväksi...

Kati kirjoitti...

Mun silmään tuo on aika hitin näköinen. Toivottavasti kääntyisi itselläkin siihen suuntaan. :) Ainakin harmaasävy on todella kaunis.

Minna kirjoitti...

Heidi Y, eihän sitä toki periksi voi antaa! Ei, vaikka monesti on joutunut toteamaan, että etiäistä kannattaa uskoa.

Ti, uskotaan :)

Riitu, huivi on hyvä idea. Tietenkin!

Tiina, onneksi ensi talveen on jokunen kuukausi. Omen huomannut, että aikalisä antaa joskus sopivasti etäisyyttä työhön.

Tanja, hyvä kuulla etten ole ainoa, jonka mielestä mitoitus mättää. Ehkä tämänkin ohjeen voisi kääntää toisin päin neulottavaksi...?

Lotta, hauskaa että viihdyt. Tervetuloa!

Snna k, tää on just näitä. Mutta yli mennään tästäkin :)

Henni, tämä on kyllä käytössä mukava. Ehkäpä siitä oppii pitämään kun vaan käyttää riittävästi.

Kati, ehkä se oikea neulesuhde tämänkin kanssa muodostuu. Pakko kuitenkin korjata, ettei jää ketään ihmetyttämään, että väri on oikeasti sininen. En kuitenkaan reklamoi kameramiehelle, etteivät jää viimeisiksi kuviksi ;)

MevrouwWalvis kirjoitti...

Kuvissa paita näyttää oikein kivalta, ja tuo harmaan sävy on tosi kaunis!

Minna kirjoitti...

MW, täytyy myöntää että kyllä se munkin silmään ihan kivalta näyttää. Väristä tykkään myös kovasti, joten ehkä sen kanssa vielä oppii elämään.

Unknown kirjoitti...

Kaunis! Ja sävyhän on ihastuttava. Mutta tirdän tunteen, joskus vaan ei tunnu hyvältä ja toisinaan siihen hyvältä tuntumiseen vaan menee aikaa.

Minna kirjoitti...

Tuuli P, väri on kyllä kaunis. Saattaahan olla, että kesän aiheuttama pakollisen aikalisän myötä tämä alkaa vaikuttaa oikeinkin hyvältä.

Emma kirjoitti...

Aika jännä että villan muistia ei tällä langalla ole! Liekö kyse langan rakenteesta tai kehruumenetelmästä? Kauniilta ja pehmoiselta paita kuitenkin kuvissa näyttää :)

Nimetön kirjoitti...

hitti, ehdottomasti

snna k kirjoitti...

Psst! Haastoin sinut Blogigallupissani. :)

Minna kirjoitti...

Emma, en kyllä osaa sanoa. Saattaa johtua. Saman firman Super soft ja Coast ovat hyvin saman tyyppisiä, lanka ei jousta ja katkeaa ihan vetämällä, mutta neulos on ohutta ja joustavaa.

Anonyymi, kiitos. Toivotaan niin.

Snna k, kiitokset myös, käväisen katsomassa mistä on kyse.