keskiviikko 19. helmikuuta 2014

jokavuotinen rikkeni


Olenko muistanut mainita että mulla on paha tapa toistaa itseäni? Mainitsenpahan taas. Rikke näyttää muodostuneen jokavuotiseksi traditiokseni. Onhan se ihan huippuhyvä pipomalli, mutta onko se näin hyvä? Väitän, että on. Ja yli neljätuhatta ravelry-neulojaa on kanssani samaa mieltä!
 
Sinisen version neuloin talvella 2011. Se päätyi esikoisen käyttöön. Kaulassa hänellä on muuten Happy solitude-kauluri, joka on kuulemma ihana.


Viime talvena neuloin punaisen rikken 'tiileksi' nimetystä Louhittaren Luolan Pohjan Akasta. Väri on kaunis, mutta enhän minä osannut punaista käyttää. Onneksi joku osaa. Ja onneksi olen pienipäinen tai lapset isopäisiä, että ylipäätään voimme käyttää pipoja ristiin. Joka tapauksessa tästä viisastuneena neuloin Rikkeni tänä talvena harmaana...


...itse asiassa kaksin kappalein. Alempi on tuttua ja turvallista Cascadea, päällimmäinen jämäksi jäänyttä tosh merino dk:ta. Muistelin että sitä olisi vyyhdillinen jossain. En löytänyt, mutta löysin kaksi pientä ja yhden isomman jämänöttösen, jotka hyvin riittivät. Onkohan se vyyhti vielä jossain? Lapaset neulon, jos sen löydän. 

Mietin, onko järkeä neuloa kaksi näin samanlaista - simppeliä - samasta väristä. Mutta kun nyt katson, niin eiväthän nuo edes ole samanväriset! Lankojen ominaisuudet ovat myös hyvin erilaiset, minkä vuoksi pipot valikoituvat käyttöön aivan eri tilanteissa. Cascade näyttää käytössä venähtävän leveyssuunnassa, kun taas superwash-käsitelty merino dk on pituussuunnassa laskeutuvaa. Langassa on kaunis kiilto, eikä se ole likikään niin lämmintä kuin villaisemman oloinen Cascade. Toinen on siis selkeästi pakkaskelien pipo, toinen soveltuu paremmin näihin vallitseviin loskasäihin ja pikkupakkasiin. 

Olen huomannut tarvitsevani kipeästi lisää päähineitä. Kuluvan talven omituisuuden huomioon ottaen sellaisia keveitä ja keväisiä. Yksi onkin tulossa ihan sukkalangasta, mutta haeskelen edelleen kivoja malleja. Sepä onkin aina yhtä vaikeaa. Vinkatkaahan suosikkejanne, jos teillä sellaisia on!

15 kommenttia:

Neulisti kirjoitti...

Mitä sitä suotta hyvää vaihtamaan. Ja ehdottomasti saa neuloa kaksi melkein samanlaista. Kyllä neuloja ymmärtää niiden erojen päälle. :)

Minna kirjoitti...

Neulisti, niin totta jokainen sanasi. Muiden kuin neulojien kanssa ei tosin ehkä kannata asiasta keskustella.

Tuija kirjoitti...

Rikke on ihan paras! Minä olen tehnyt jo kuusi tai seitsemän... Niistä kolme on harmaita omaan käyttöön, joten elä huolehi tai mieti liikaa, vertaistukea löytyy. :)

Minna kirjoitti...

Tuija, jee :D Aika lailla samoissa lukemissa mennään. Osa vain on jäänyt käyttämättä tai päätynyt muiden käyttöön, sillä tuo väri on tosiaan melko ratkaiseva tekijä.

Heidi kirjoitti...

Mä alottelin tänään just ekaa Rikkeäni, kun en keksinyt ihanalle langalleni mitään muutakaan ohjetta. Oon ollut vähän epäileväinen mallia kohtaan, mutta pakko kai tämäkin on kokeilla :D

Minna kirjoitti...

Heidi Y., se on todella hyvä malli. Pannumyssyksi taisin itsekin ensimmäistä neulomaani Rikkeä naureskella, mutta se on todella hyvin päähän istuva malli. Kiva näköinenkin, vaikka se tietysti on makuasia :) Ja erittäin puettava, jos sitä sanaa nyt suomenkielessä voi käyttää.

Heidi kirjoitti...

Vastaavia kehuja oon kuullut monesta suusta :) Joten ehkä se on aika munkin tehdä se eka Rikkeni nyt sitten :)

Krisse kirjoitti...

Rikke on kyllä huippu, sen neulomiseen ei kyllästy. Ja eri toten sen pitämiseen ei kyllästy. :-)

Minna kirjoitti...

Heidi Y, ehdottomasti :)

Krisse, olet niin oikeassa, etenkin tuossa jälkimmäisessä lauseessa.

Heidi kirjoitti...

Mun täytyy kyllä sanoa, että tuo mun neuloma rikke oli niin floppi ku olla ja voi. En tykkää yhtään. Malli on just niin kamala ku mitä ajattelinkin :D Mä en vaan saa tollasia pipoja nätisti päähän sitten millään. Toisekseen siitä tuli ohjeen mukaan tehtynä liian suuri, pidän tiukemmista pipoista. Täytynee kehitellä jotain nyöritystä tms siihen, jos sitä vois sen jälkeen käyttää...

Minna kirjoitti...

Heidi Y, mun ensimmäinen Rikkeni oli myös floppi. Purkuun meni, ja sittemmin olen neulonut Rikken aina 96 aloitussilmukalla, vaikka ohjeen mukainen lanka, koska mullekin siitä tulee liian suuri jos teen ohjeen mukaan. (Joskus ihmettelen, kenellä muka on niin iso pää...) Neulon myös mittaa hieman vähemmän, ohjeessa on muistaakseni 22cm ennen kavennuksia, minä neulon vain 20cm. Sitten se onkin korvilta istuva ja kaikin puolin kiva, mutta mä tykkäänkin sellaisista löysistä, takaraivolla roikkuvista pipoista.

Heidi kirjoitti...

Joo.. Mä en kyllä jaksa tuota alkaa purkamaan :) Tunnen itteni lähinnä joksikin pilvenpolttajaksi tuollainen pipo päässä. Ehkä joskus kokeilen uudelleen, mutta just nyt annan olla :)

Minna kirjoitti...

Aikalisä tekee joskus hyvää. Ja joskus joku juttu vain ei ole oma, sitten pitää etsiä se mikä on :)

Eicca kirjoitti...

On kyllä hyvännäköinen malli. Itse olen jumittunut Mario-myssyihin, mutta tuotakin voisi kokeilla!

Minna kirjoitti...

Eicca, siitä onkin aikaa kun olen Mario-myssyn neulonut! Olipa hyvä kun muistutit sen olemassaolosta.