tiistai 16. joulukuuta 2014

loop & loom


Millä lahjoa neulojan lasta? Kummitäti lahjoi omaa tytärtäni Loop & Loom-askartelupaketilla, mikä oli neulojan mielestä erittäin onnistunut idea. Loop & loomit ovat kuulemma kauhean suosittuja kouluikäisten keskuudessa. Pakettiin kuuluu alusta, muovinen virkkuukoukku ja pussillinen pieniä, erivärisiä kumilenkkejä sekä muovisia s-kirjaimen muotoisia pidikkeitä, joilla valmis ranneke kootaan. 


Kumilenkit viritellään alustaan ja silmukoidaan erilaisiksi muodostelmiksi koukun avulla. Yksinkertaisin asettelu valmiiksi "virkattuna" näyttää tältä.  


Minuun itseeni tämä muovinen eleganssi ei oikein iske, mutta on hauska seurata sivusta kun muksut kehittelevät erilaisia väriyhdistelmiä. Meininki on kuin kirjoneulojien kokoontumisajoissa. Esikoululainen oppi rakentamaan alkuasetelman itsenäisesti parilla harjoituskerralla. Tänään pohti, pitikö alusta kääntää kun kuminauhat on pujoteltu pidikkeisiin. Totesi sitten vastausta odottamatta että piti, koska "muutenhan se lähtee purkautumaan kun ensimmäisen lenkin nostaa". Lapsen hahmotuskyky on hämmästyttävä! Se ei nimittäin jokaiselta aikuiseltakaan luonnu. Ketjun rakenteen näkeminen vaatii samaa hahmotuskykyä kuin pitsineuleesta karanneen silmukan tavoittaminen. Itse olen kehittänyt kykyni neulomalla ja paljon, mutta mukulalta se näköjään löytyy luonnostaan. Googlesta löytyy jos jonkinmoista ohjetta erilaisten rannekkeiden tekemiseen (pikkutyttöjen tekemät videot ovat minusta jotenkin hellyttäviä). Täytynee ruveta etsimään monimutkaisempia malleja, jotta saadaan lapselle hieman enemmän haastetta. 

6 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Meillä muuten lapset saivat jo kesällä noita ja unohtuivat mummulaan. Pitääpä pyytää tuomaan, kun tulevat kylään. :)

Minna kirjoitti...

Mä olen koko syksyn ihmetellyt näitä, kun tytöt on saaneet rannekkeita lahjaksi kavereiltaan. Selvisi sekin sitten :) Hyvä että on tällaisia juttuja (ja ihmisiä jotka ovat perillä niistä), joiden kautta lapset voivat saada kokemuksia itse tekemisestä. Ehkä se kantaa myöhemminkin.

siina kirjoitti...

Hah, joko niitä lenkkejä löytyy joka nurkalta? : D Sillä sellaisella "neulenukella" saa melkolailla i-cordin tapaista pötköä.

Minna kirjoitti...

Tuntuu Siina löytyvän :D Tuo neulenukke onkin mulle ihan uus juttu. Olen niitä nähnyt, mutten koskaan tajunnut mihin niitä voisi käyttää. Mutta hitsit, kyllähän lapset jonkin aikaa jaksaisivat sellaistenkin kanssa näpertää...

Maikki kirjoitti...

Meilläkin nämä ovat hurjan suosittuja! Ja minullakin on ollut tästä aiheesta postaus luonnoksissa odottamassa viimeistelyä ja julkaisua jo jonkin aikaa. Meillä ei ole tuollaista kehikkoa, vaan tytöt tekevät rannerenkaita pyykkipojan avulla. Pukin konttiin hankin nyt sitten sellaisen setin, jossa tuo kehikkokin on mukana.

Minna kirjoitti...

Maikki, tuo pyykkipoikatekniikkahan kuulostaa mielenkiintoiselta! Jään siis odottelemaan sitä sun postausta :)