keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

pitsiä ja palmikkoa Malli/Pattern: Acer Cardigan by Amy Christoffers
Lanka/Yarn: Cascade 220 Heathers (straw)
Puikot/Needles: 4,5mm

Olen kevään mittaan vilauttanut Acer Cardigania puolivalmiina useamman kerran. Se johtuu ehkä siitä, että tässä neuleessa prosessi korostui melkolailla. Siinä vaiheessa kun alkoi olla valmista käsillä lopputulos oli itselleni jo melko yhdentekevä. Jos käsitellään tekninen puoli lyhyesti, niin neuloin alhaalta ylös etenevän vartalo-osan ja silmukoin olkasaumatkin ainakin kolmeen kertaan ennenkuin lopputulos tuntui hyvältä. Toteutuksista ensimmäinen ja viimeinen olivat kutakuinkin samanlaiset. Takin selkämyksessä ja etukappaleissa oleva palmikkoa ja pitsiä yhdistävä mallineule on todella kaunis. Sitä oli mukava neuloa, ja lopputulos on herttaisella tavalla 50-lukulainen.  


Ohjeen mukaan takki neulotaan alhaalta ylös, ja istutetut hihat ommellaan lopuksi kiinni. Minä opettelin tätä varten istutetun hihan neulomisen ylhäältä alas, ja tein siitä tutoriaalinkin. Näin hyvin se valmis hiha istuu. Vartalo-osan puolelle kainalon alle näyttää jäävän pieni vekki, mutten ihan heti usko, että hihan mallilla tai toteutustavalla on mitään tekemistä sen kanssa. Rinnan kohdalla tuntui olevan sovituksessa reilusti leveyttä jo ennenkuin neuloin hihat, vai olisiko tuo hihansuu liian korkea. Joka tapauksessa mallin istuvuudessa olisi kai ollut jotain korjattavaa. Neulomissuunta vain ei erityisen hyvin mahdollistanut siihen puuttumista. Näköjään niistä useista neulomiskerroistakaan ei ollut hyötyä.

Tämä oli oikein kiva tapa neuloa istutettu hiha. Tuskin tulen enää saumoja ompelemaan.


Kaiken neulomisen ja uudelleenneulomisen jälkeen varastin napit vanhasta käyttämättä jääneestä, kostutin neuleen ja huovutin sen kuivasurummussa. Joo, luitte ihan oikein: heitin neuleen lyhyeen villan viimeistelyyn, ja sieltä tuli ulos äkäiseksi pörhistynyt tapaus. Vahinko ei ole paha, ja sitä lieventää se seikka, että jo ennen neuleen valmistumista pohdin sen käytettävyyttä. Mennyt leuto talvi saattaa  vääristää tuntumaani, mutta vakavissani mietin, onko Cascaden kaltainen perusvilla minun osaltani muuttunut pelkäksi pipo- ja lapasmateriaaliksi. Ohuet neuleet tuntuvat paljon käyttökelpoisemmilta: ne sopivat takin alle, eivät ole liian kuumia ja näyttävät pukevammiltakin. Joten ehkä ensi talven trendi on tuhdin villan sijaan maksimissaan sport-vahvuinen alpakka. Mikä tietenkin tarkoittaa pienillä puikoilla neulomista jatkossa. Toisaalta kokonainen takki kaks'puolen puikoilla ei ajatuksena tunnu edes huolestuttavalta... onhan mulla mekkomittainen Still light hihoja vaille valmis, eikä aiheuttanut edes ahdistusta.

Tosin löytyy myös varastolankoja, jotka on tästä huomiosta huolimatta neulottava pois. Sekä suunnitelma (Sylvi), josta en luovu. Mutta jota voin lykätä, kuten tähänkin asti. 


Projektin loppukaneetti kuvan kertomana: ei mennyt sinne päinkään putkeen, mutta silti naurattaa. Opin aika paljon (muustakin kuin neulomisesta), ja löysin varmuutta jatkoa ajatellen. Mikä on lopputulemana ihan parasta laatua.

25 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Ihailen kyllä suunnattomasti kärsivällisyyttäsi. Ja takkiasi. Se on kaunis. :) Ja mun mielestäni sopii ja istuu päällesi. Niin ja jos tämä aikainen kevät jatkaa etenemistää niin eikös tuollaiselle vähän lämpimälle neuleelle tule olemaan vielä tilausta pihalla oleilussa? ;)

Henni kirjoitti...

Onpas taasen kaunis neuletakki! Omani on levännyt kauan pussissa, josko tämän viikonlopun jälkeen voisin sitä taas jatkaa. Olisi sitten valmista viimeistään ensi talveksi ;)

snna k kirjoitti...

Siinä se nyt on! Se näyttää aivan ihanalta ylläsi! Tuo palmikko on tosi kaunis ja nuo hihat, sait ne istumaan tosi hyvin! Laitoin tutoriaalisi jemmaan myöhempää hyödyntämistä varten. :)

Ihailen todella kärsivällisyyttäsi noin ison projektin kanssa. Vilsa nousee!

heini kirjoitti...

No kyllä kannatti "säätää"! Aivan ihana takki. Ja kokonaisuus. Juuri nuo kengät, mekko ja takki ylläsi ja niiden värit. Hiuksetkin. KAIKKI :) Tuon takin väri on just sellainen, jollaisen haluaisin neuletakkiin. Ja muuallekin.

Tiina kirjoitti...

Niin hieno kokonaisuus :)

siina kirjoitti...

Kaunis neule ja nainen :)

Emma kirjoitti...

Tyylikäs neule, ja kauniit hihan istutukset!

Miullakin on ollut Sylvi suunnitteilla sellaset neljä vuotta, aina se vaan lykkääntyy ja lykkääntyy :D

Neulisti kirjoitti...

Valmis takki näyttää ruudun tänne puolen upealta. Mutta hyvin kyllä samaistun siihen tunteeseen, kun neuletta on saanut tehdä ja purkaa ja tehdä ja purkaa, että siitä on kaiken sen jälkeen aika mahdotonta tykätä isosti.

Virkattu lintu kirjoitti...

Onpa ihana takki, kannatti väkertää. Sopii minustakin tosi kivasti yhteen tuon mekon kanssa!

Minna kirjoitti...

Kati, en siitä kärsivällisyydestä tiedä... jääräpäisyyttä? ;) Mutta tosiaan, kyllähän tuolle ulkosalla käyttöä löytyy nytkin.

Henni, ensi talvi on hyvä tavoite: olla valmiina etukäteen, ei hieman myöhässä (kuten minä yleensä).

Snna k, kiitos. Tykkään myös tuosta mallineuleesta, se on tosiaan todella kaunis. Toivottavasti tutoriaalista on hyötyä! Ja jos siinä on korjattavaa, niin saa vinkata :)

Heini, hämilläni kiitän. Näet minut selkeästi eri tavalla kuin itse näen itseni.

Ti, kiitos <3

Ja siina*k myös kiitos <3

Kiitos Emma. Minkä takia sinä muuten lykkäät Sylvin neulomista? Mulla on sellainen epäilys, että onko neulojanelämää jälkeen Sylvin - että se on kenties auurinta ja hienointa mitä voi tehdä, joten sitä ei kannata tehdä vielä... Luultavasti huomaan sen neulottuani olleeni väärässä. Mutta varmuuden vuoksi lykkään sitä silti ;)

Neulisti, sinäpä sen sanoit. Usein se aikalisä kyllä auttaa, tosin tämän neuleen suhteen mulla on kummallisen kevyt olo. Vaikka neule ei olisi minua varten, niin työ ei mennyt hukkaan.

Virkattu lintu, kiitos. Mekon kanssa pidettäväksi tätä suunnittelinkin. Päätin sitten kuitenkin neuloa pituutta enemmän, mitä ei näy kuivausrumpuepisodin jälkeen huomaa. Kohtaloko puuttui peliin? :D

Mia kirjoitti...

Kaunis on takkisi! Onnittelut myös istuvista hihoista! Väri on sinun, ehdottomasti. Kainalovekki ei onneksi ole iso, joten sen kanssa voi hyvin elää. Takin selän leveys näyttäisi olevan riittävä ja pyöriöt kohdillaan, mutta olisiko niin, että kädentie on liian matala, pohtii sisäinen kaavoitusmaanikkoni.

Paula kirjoitti...

Todella kaunis takki, nätti malli. Palmikot ja väri, aivan ihania! :) Olet taitava!

Ingi kirjoitti...

Upea neule ja niin istuvat hihat! Itse joudun juuri niiden kanssa usein painiskelemaan.

Minna kirjoitti...

Mia, kiitos kommentista! En osaa tuota kädentietä analysoida. Tilaa siinä on riittävästi joka suuntaan, joten voiko se silloin olla matala? Etukappaleisiin olisi voinut neuloa lisätilaa lyhennetyin kerroksin, voisiko se vaikuttaa? En todellakaan tiedä. Mutta onneksi vekki ei erityisen häiritsevä ole :)

Kiitos Paula!

Ingi, minulle hihat eivät aiemmin ole tuottaneet ongelmia. Ehkä olen tullut kriittisemmäksi, tai sitten kroppani/ryhtini on jotenkin muuttunut. Luultavasti molempia :)

AnniKainen kirjoitti...

Sievä, kauniin värinen villatakki. Tuo viisto auringonvalo oikein korostaa väriä :)

Minäkin olen neulonut jo jonkin aikaa hihat tuohon tyyliin enkä edes muista illoin olisin viimeksi ommellut hihasaumoja. Ja kukapa sitä kaipaisi.

Minna kirjoitti...

AnniKainen, tuskinpa sitä kukaan kaipaa. En myöskään minä! Ja kiitos, oljenväri kiehtoi pitkään ennenkuin uskaltauduin sitä neulomaan.

Rhia kirjoitti...

Ihana takki ja minusta se istuu oikein kauniisti. Sekä väri että malli tekevät siitä hauskasti 50-lukuisen kyllä. Siksi varmasti pidänkin siitä.

Kainalon istuvuudesta: näkemättä kuvaa etupuolesta niin että molemmat kätesi olisivat alas laskettuina en pysty ihan 100% sanomaan, mutta näistä kuvista katsottuna hihan ja kainalon istuvuudessa ei ole mitään vikaa. Kainalossa on pakkokin olla vähän väljyyttä koska muuten kättä ei liikuteta.
Yleisesti vaatteista puhuttaessa, naisilla kainalon istuvuuteen vaikuttaa olennaisesti rintamuotolaskos, myös neuleissa vaikka niissä toki neulemateriaalin jousto antaakin paljon anteeksi. Näin ollen erittäin napakasti istuvissa neuleissa täytyisi kädentielle neuloa lyhennettyinä kerroksina rintamuotolaskos jotta kädentieltä saataisiin aivan kaikki poimut katoamaan. Etenkin jos kyseessä on kovin rintava henkilö, mikä kylläkään sinulla ei ole ongelmana. Sama koskee myös selkäosaa jos yläselkä ja lapaluiden kohta on hyvin pyöreä.
Ommellussa vaatteessa nämä ratkaistaan tekemällä muotolaskoksia sekä vyötärölle että kainaloon tai kädentielle. Neuleessa muotolaskosten tarve ei yleensä ole niin akuutti, mutta kuten todettu, hyvin napakasti istuvissa saattaa silti tulla kyseeseen toivotun istuvuuden saavuttamiseksi.
Mikäli kuvailemasi poimu tulee käden alle vaakasuuntaisesti, se yleensä viittaa siihen että kädentie on liian ylhäällä. Mikäli poimu sen sijaan tulee enemmänkin käden etupuolelle, rinnan sivulle hieman vinottain ja kädestä poispäin, se viittaisi rintamuotolaskoksen tarpeeseen.
Auttoiko tämä ratkaisemaan kainalon istuvuusasiaa?

MevrouwWalvis kirjoitti...

Kaunis takki, istuu hyvin ja näyttää kivalta! Oot kyllä taitava.

Olen ihan samoilla linjoilla kanssasi, fingering-vahvuisesta langasta kudotut neuleet ovat olleet (ainakin tänä talvena) ehdottomasti käytetyimpiä. Niitä siis lisää!

Miten muuten se aiemmin esittelemäsi Noblesta kudottu paita on kestänyt käyttöä?

Minna kirjoitti...

Rhia, KIITOS! Siis isosti kiitos. Ymmärrykseni kaavoituksesta/istuvuudesta on melko rajallinen, joten tuosta oli kyllä apua. Sovittelin vielä oikein ajatuksen kanssa, eikä istuvuusongelma paha ole. Minusta neuleen etu- ja takakappaleet vain menevät hassusti kädentien puolelle, siitä ehkä se tuntuma liiallisesta leveydestä, jota sinänsä ei muuten ole. Veikkaisin, että rintamuotolaskos auttaisi asiaa. Neuleen etureuna nousee hienoisesti, eli lisämitta etupuolelle voisi olla tarpeen, ja ehkä se vaikuttaa tuohon kädentiehenkin.

MevrouwWalvis, kevempien neuleiden suuntaan kallistun kinäkin. Jos lämpää tarvitsee, niin alpakka (josta en ole aiemmin juuri pitänyt) on alkanut kiehtoa. Siitä saa ohutta ja tarvittaessa erittäin lämmintä.

Noble-paitaa en ole vielä hirveästi ehtinyt käyttää, mutta tähän mennessä ei ole ollut valittamista. Ainoastaan se, että hihoja saa blokata luultavasti tavan takaa - neulos siis vetää kokoon pituussuunnassa melko paljon. Käytön jälkeä tai nyppyyntymistä siihen ei ole ainakaan vielä tllut.

Rhia kirjoitti...

Ahaa no nyt kun sanoit että etu- ja takakappaleet menevät kädentien puolelle niin taisin saada kiinni siitä mitä alunperinkin tarkoitit. Eli se hihan miehustaan kiinnittävä sauma tulee käden päälle eikä pysy siinä käden ja vartalon istumakohdassa missä yleensä? Tätäkö tarkoitit?
Mikäli näin on niin ongelman voi ratkaista uurtamalla/kaartamalla kädentietä avarammaksi sekä takakappaleella että etukappaaleella. Eli neuloessa se tarkoittaisi että kädentiellä sillä kohtaa tehdään isompia kavennuksia jolloin kädentiestä tulee leveyssuuntaan isompi, syvyyteen ei välttämättä ole tarve koskea, ellei hiha sitten tunnu kainalossa tulevan liian ylös ja painavan epämiellyttävästi kainaloon.
Hitsi kun kirjallisesti tätä on aina hankalampi selittää kuin jos näyttäisi kädestä pitäen livenä miten se muokkaus tapahtuu. :D Jos haluat niin voin toki piirtää jonkinlaista kaavakuvaa jos tämä sanallinen selvitys ei vielä avannut ajatustani riittävästi.

Minna kirjoitti...

Rhia, juuri tuota tarkoitin. Eli se kädentien sauma ikäänkuin menee hihan puolella. Tuosta viimeisestä kuvastakin sen hieman näkee. Jos ymmärsin oikein, niin neuloessa pitäisi siis kaventaa enemmän, eli kun etu- ja takakappaleiden reunassa nyt on kavennettu 7s keskikohdan molemmin puolin (ja seuraavilla kerroksilla lisää kavennuksia), niin vielä enemmän. Minusta tuntuu näppituntumalta melko paljolta, kun tämäkin kädentie oli melko laaja joka suuntaan. Mutta mahdollista että auttaisi.

Sinänsä jännä, ettei tällaisia ongelmia ole aiemmin ollut. Tai sitten en vain ole huomannut niitä.

Näppi kirjoitti...

OOh, miten upea takki ja tuo väri niin mahtava, nams. Tuota istutettua hihaa pitäs kokkeilla itekkki. Hyvät ohojeet olit teheny siittä, kiitos. Mukavaa kevättä, jospa se sieltä tullee, vaikka lunta aina tuon tuosta sattaa edelleen. :)

Minna kirjoitti...

Kiitos Näppi. Suosittelen kokeilemaan hihaa - itse tulostin juuri ohjeen jossa on samalla tekniikalla toteutettu hiha, haluan kokeilla, miten se onnistuu ohuemmasta langasta ja ohjeistettuna. Mukavaa kevättä sullekin, kyllä se sieltä tulee kunhan joutaa!

Rhia kirjoitti...

Sinänsä kavennusten määrää ei välttämättä tarvitse lisätä, ne vain tehdään ienemmällä matkalla. Eli kun kainalossa kavennukset alkavat niin kavennetaan vaan lähes kaikki tehtävät kavennukset n. 4 sentin matkalla (jyrkempi kurvi kainalossa) jonka jälkeen jatketaan kädentie suorana linjana ylös. Eli kaikki kädentien kaaren muoto tulee vain sinne kainaloon ja loppu matka kädentiestä on suoraa reunaa.

Minna kirjoitti...

Kiitos Rhia. Täytyypä tutkailla hiha-asiaa näiden tietojen pohjalta jatkossa.